ALERGENY V POTRAVINÁCH

28.01.2016 16:16

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně, jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

Alergická reakce

Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek. Jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou dezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.

 

Projevy alergické reakce

Zejména kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy. To je výčet relativně mírné reakce, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

 

Intolerance – averze

Je taktéž nepříjemná reakce. Její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu – nadýmání, průjem anebo zácpu. Nejedná se o alergickou reakci.

 

Prahové hodnoty

Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

 

Běžné potravinové alergeny

Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení (Seznam alergenů)

 

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty se neznačí.

Vyhledávání

Anketa

Líbí se Vám naše stránky?

Zpravodaj naší školky

08.03.2023 14:39

1. místo ve výtvarné soutěži

Vážení rodiče,  naše školka má 1. místo ve výtvarné soutěži "Namalujte skřítka pro radost". Toto umístění získala Zuzanka Masopustová z červené třídy, pod vedením paní učitelky Ivany Slámové. Jménem celé školy gratuluji Zuzance a děkuji za skvělou reprezentaci naší školy. Mgr. Hana Lisecová...
26.10.2022 13:15

Certifikát dárce za pomoc při Veřejné sbírce Fond Sidus

Děkujeme všem rodičům, kteří se do sbírky zapojili.
05.05.2022 12:59

Certifikát dárce za pomoc při Veřejné sbírce Fond Sidus

Děkujeme všem rodičům, kteří se do sbírky zapojili
04.05.2022 06:43

POZOR! ZRUŠENÍ PŘEDŠKOLKY 10. 5. 2022

Z hygienických důvodů je dne 10. 5. 2022 zrušena předškolka na budově Donovalská.  Děkujeme za pochopení.  
27.04.2022 15:32

POZOR! ZRUŠENÍ PŘEDŠKOLKY 5.5.2022

Z hygienických důvodů je dne 5. 5. 2022 zrušena předškolka na budově Mírového hnutí. Děkujeme za pochopení.  

© 2009 Všechna práva vyhrazena.