Vážení rodiče,
od data 13.12.2014 je naší povinností podávat u každěho jídla námi vydaného informace o alergenech :
Důležité shrnutí :
Tyto údaje o alergenech mají pouze informativní charakter - stále máme povinnost dodržovat stejné výživové normy pro všechny děti ....
Informace o alergenech budou na každém jídelním lístku uvedeny číselnou formou.
V každé třídě u jídelních lístků bude vyvěšena ucelená informace o alergenech... / totéž co na tomto webu/
Označování alergenů je legislativně stanoveno
na datum od 13. 12. 2014
v souladu s potravinovým právem
Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových
výrobků. § 8 odstavec 10.
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek,
u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo
nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby
veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,
pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Vyjádření ministerstva zemědělství:
Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl.
44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení
naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 na této
stránce:
https://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm
Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.
ALERGENY V POTRAVINÁCH
Specifikace alergenů
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat,
jedině voda není alergenní.
Vysvětlení
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých
jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému
šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně,
jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce
Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek.
Jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama
váže na alergeny a vyvolává alergickou dezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování
signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro
potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu
po požití.
Projevy alergické reakce
Zejména kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst,
nevolnost, křeče, průjmy. To je výčet relativně mírné reakce, může ale vyústit výjimečně
k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Intolerance – averze
Je taktéž nepříjemná reakce. Její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem
nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní
odezvu – nadýmání, průjem anebo zácpu. Nejedná se o alergickou reakci.
Prahové hodnoty
Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako
prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální
hodnotu.
Běžné potravinové alergeny
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních
alergenů, které podléhají legislativnímu značení (Seznam alergenů)
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát,
aromatické byliny, ale ty se neznačí.
Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách
Značení alergenů je pouze informační požadavek
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Ode dne 13. 12. 2014 budou mít všichni výrobci potravin a pokrmů povinnost vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.
Zákonné ustanovení určuje vedoucím stravování „jasně a zřetelně označit“, není tedy nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Nelze při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin nebo večeří při počtu 20, 50, 100, 500, 1000, 1200 jídel se věnovat jednotlivcům s jejich přecitlivělostí na některý alergen. Případným žádostem nemůže být vyhověno. Jídelna má pouze v této oblasti funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, musí být současně zveřejněn i seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které bylo uvedeno na jídelním lístku. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Rodičovskou veřejnost tímto informujeme o dané skutečnosti. Přítomnost alergenu se v Mateřské škole, Praha 4, Mírového hnutí 1680 (školní jídelna Mírového hnutí 1680 a školní jídelna Donovalská 1862/51) bude nejpozději od data 13. 12. 2014 značit číslem. Informační materiál týkající se alergenů v potravinách je umístěn na web školy a na nástěnkách u jídelníčků tak, aby se rodiče mohly s uváděním alergenů seznámit a případně se dotázat na nejasnosti u p. ředitelky Mgr. Lisecové Zimové, případně p. Syrové.
—————
—————
—————
—————